Delen is lief
Hoe help ik mijn kind met begrijpend lezen? Een vraag die regelmatig voorbij komt in mijn praktijk. Gelukkig zijn er veel manieren om op een leuke manier aan begrijpend lezen bij te dragen. In dit vierde blog deel ik praktische tips om samen met je kind op een leuke en leerzame manier aan de slag te gaan. Met de kerstvakantie in het vooruitzicht een uitgelezen kans om er wat leuks van te maken.
De tips in het kort:
- Samen lezen met je kind
- Speel een bordspel met je zoon of dochter
- Maak een recept en kook er samen op los
Wat is begrijpend lezen?
Begrijpend lezen is een tekst lezen en begrijpen wat erin staat. Voor ons volwassenen is dit heel normaal. Wij lezen even een stukje terug als wij iets niet begrijpen. Wij leggen verbanden of scannen een tekst om te zien waar het over gaat. Kinderen moeten dit leren.
Tijdens de begeleiding van een groepje leerlingen met begrijpend lezen kwam ik de volgende zin tegen: “De jongen moest afstappen en zijn fiets aan de kant zetten. Deze stond niet stevig en viel om. “( uit Alle teksten de baas ) Een leerling dacht dat deze over de jongen ging. Dus ze las: de jongen stond niet stevig en viel om. Dat is een hele andere betekenis dan: de fiets stond niet stevig en viel om.
Lezen met je kind is een vorm van begrijpend lezen
Hoe kun je begrijpend lezen oefenen door te lezen? Ik geef je een aantal tips. Als eerste zoek je samen met je kind een boek uit dat aanspreekt. Ga lekker naar de bibliotheek, waar het lidmaatschap gratis is tot 18 jaar, en kijk naar verschillende soorten boeken. Kies eens een boek uit dat heel anders is dan dat wat je kind normaal gesproken leest. De bieb bezoeken kan nu niet, een boek bestellen kan wel en dan ophalen. Dat is mogelijk momenteel. Boekhandels idem, bestellen en dan wordt het boek bezorgd. Leuke ideeën doe je op bij de grote vriendelijke podcast of de kinderboekenjuf
En dan samen op de bank met een kopje thee, pyjama aan, een dekentje erbij en lezen. Geef het goede voorbeeld door zelf ook te lezen. Dit kan in hetzelfde boek of in een eigen boek. Praat over jullie boeken en vertel elkaar waar het verhaal over gaat, wat je ervan vindt? Je kind kan ook een stukje uit het boek waar een mooie beschrijving in staat tekenen. Dit zie je op de foto. Het is een tekening van de beschrijving van de hoofdpersoon uit Gozert van Pieter van Koolwijk.
Een bordspel spelen en begrijpend lezen
Hoe pas je begrijpend lezen toe bij een bordspel? Voordat je begint met spelen laat je je kind de handleiding lezen. Wat is het doel van het spel? Heb je iets nodig? Hoe zijn de spelregels? Hierbij lees je en pas je toe wat je gelezen hebt door het spel te spelen. Dan heb je de tekst begrepen.
Soms zijn de regels zo ingewikkeld dat je nog eens terug moet lezen. Dit had ik een paar weken geleden toen ik met mijn kinderen een nieuwe versie van Catan speelde. Tijdens het spel pakten wij een paar keer de regels erbij omdat wij niet meer wisten hoe we verder moesten spelen. Na het lezen konden we weer verder met het spel.
Ga iets maken met een recept uit een kookboek.
Iets maken met een recept is heel gezellig zo in de kerstvakantie. Kies samen een lekker recept uit en laat je kind eerst lezen wat jullie nodig hebben. Je kind maakt het boodschappenlijstje met de spullen die jullie nodig hebben. Dan laat je je kind de boodschappen halen, of jullie doen het samen.
Als alles in huis is, leest je kind stap voor stap de aanwijzingen in het recept. Zo weten jullie wat er moet gebeuren en kun je samen aan de slag. Door stap voor stap te het recept te lezen, oefent je kind het begrijpend lezen. En is iets niet duidelijk dan zal hij of zij het vragen. Je bent ook nog bezig met rekenen door hoeveelheden af te meten, met de weegschaal of een maatbeker.
Dat wordt smullen.
Nog een laatste tip:
Laat scholen werken aan de begrijpend lezen lessen. Thuis ga je er op een speelse en praktische manier mee aan de slag. Met als doel: het geleerde in de praktijk brengen en begrijpend lezen leuk maken.
Merk je dat je kind nog veel moeite heeft met bovenstaande activiteiten en wil je daar eens over van gedachten wisselen. Je mag contact met me opnemen. Ook als je denkt dat gespecialiseerde hulp nodig is, neem je gerust contact met mij op .
De herfstsignalering in groep 3 wordt rond deze tijd van het jaar afgenomen. Lees verder voor tips om thuis spelenderwijs te oefenen als je kind iets meer tijd nodig heeft om de letters onder de knie te krijgen.
Mam, wat is dat? Hoe heet dat? Waarom gaat dat zo? Wat doe je? Mijn dochter stelde veel vragen toen ze een jaar of 3 was. Ik legde alles uit en we kletsten de hele dag. Zo leerde ze de wereld om zich heen kennen en bouwde ze een goede woordenschat op. In dit blog leg ik uit waarvoor een goede woordenschat nodig is. Ook geef ik je leuke tips om hier zelf met je kind mee aan de slag te gaan.
Regelmatig komen er kinderen in mijn praktijk die geen leesmotivatie hebben. Lezen is een grote worsteling. In dit tweede blog beschrijf ik aan de hand van het verhaal van Elay hoe hij weer plezier kreeg in lezen.
Rekenproblemen in de dagelijkse praktijk is de eerste blog uit een serie. In deze serie beschrijf ik verschillende leerproblemen die ik in mijn praktijk tegenkom. Vandaag de aftrap voor rekenen met begrip.