Beste ouders

Rekenproblemen in de dagelijkse praktijk
20 januari 2021
Leesmotivatie, hoe stimuleer je het lezen?
15 maart 2021

Graag steek ik jullie een hart onder de riem. Jullie – ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd – voor wie ik grote bewondering heb. Wat werken jullie hard. Het combineren van thuiswerken én zorgen dat jullie kinderen hun werk voor school doen. Petje af!

Ik kan me goed voorstellen dat jullie vragen hebben. De geluiden die we nu om ons heen horen of waar jullie je misschien zorgen om maken: ‘Kinderen lopen grote achterstanden op.’

Maar waar gaat het dan over? Achterstanden ten opzichte van wat? Ten opzichte van het ‘normale’? Wat bedoelen we dan met het ‘normale’? Bedoelen we met ‘normaal’: kinderen die 5 dagen per week en 40 weken per jaar naar school gaan? Naar school, waar ze les krijgen van een leerkracht die hier vier jaar voor gestudeerd heeft.

Dat is natuurlijk een hele andere situatie vergeleken met de situatie waarin we ons nu bevinden. Nu is niet ‘normaal’. Vorig jaar gingen kinderen drie maanden niet naar school. Dit jaar gaat het richting de acht weken dat kinderen fysiek niet naar school kunnen en thuisonderwijs krijgen. Leerkrachten werken hard om iedereen online te bereiken en ze de nodige uitleg te geven. Jullie, als ouders, zorgen dat kinderen de uitleg volgen en dat ze hun werk maken. Meer kunnen jullie nu niet doen. Jullie zijn geen meester of juf, maar vader of moeder.

Wat we wel kunnen doen – in deze situatie -, is accepteren dat het gaat zoals het gaat. Op dit moment. Hoe moeilijk dat ook is. Accepteren dat deze situatie niet ‘normaal’ is. Iedereen doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Dit betekent dat kinderen in hun ontwikkeling zijn daar waar ze nu kunnen zijn, gezien de omstandigheden. Straks, als scholen weer open gaan en kinderen weer les krijgen van deskundigen, leerkrachten en remedial teachers  zien we waar ze staan in hun ontwikkeling. En van daaruit gaan we verder.

Kortom: accepteer dat je kind daar is waar het kan zijn in zijn ontwikkeling. Dit geeft jullie lucht en komt de sfeer thuis ten goede. Dan komt er ruimte voor gesprekken, tijd voor leuke activiteiten zoals lezen, samen spelen van spelletjes, koken en bakken.

Heb en houd vertrouwen in je kind en in jezelf!

Annette van Zeben
Remedial Teacher RTAZ

1 Comment

  1. Dorothé schreef:

    Mooi verwoord Annette. Positiviteit kunnen we nu allemaal wel gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.